WE WILL ROCK YOU - QUEEN musical Budapesten - Beszámoló az előadás sikeréről!

Kelt: 2023.08.28

WE WILL ROCK YOU - QUEEN musical Budapesten - Beszámoló az előadás sikeréről! A We Will Rock You szuperprodukció, a Queen rajongóknak igazi ajándék. Legendás ikonikus dalok, elképesztően fantasztikus éneklések hatalmas hangokkal, kétértelmű beszólások, vicces helyzetek, fantasztikus, futurisztikus látványvilág, egyedülálló díszletek és jelmezek és persze a legenda tovább élése.

bohemek.jpg

 A WE WILL ROCK YOU musical frenetikus sikere ismét a Pesti Magyar Színházban...

Ha az ABBA-nak van, a Queennek miért nincs egy Mamma Mia!-ja színpadon?

A kérdés felvetése teljesen kézenfekvő volta a zeneiparban. Látva az ABBA dalaiból összerakott musical őrületes világsikerét, a szakma nem is várt túl sokáig: Három évvel az ABBA musical világpremierje után, 2002-ben Londonban már be is mutatták a ABBA-slágermusical rock n' roll rokonát, a Queen dalaiból készült musicalt, a We Will Rock You-t. Hogy a számítás bejön, az egy percig sem volt kétséges, mert ez lett a West End tizedik leghosszabb ideig futó musicalje.

A világon elsőként új rendezésben és koreográfiával, egyedülálló látványvilággal magyar nyelven debütált az előadás Budapesten a BOK Csarnokban 2017. november 24-én. A Pesti Magyar Színházban 2018 novemberétől folytatta sikerhadjáratát, de nem mint a színház sajátja, hanem a Ps produkció független produkciójaként. Egy újabb szuperprodukció a Vámpírok bálja alkotóitól! A nemzetközileg is elismert Cornelius Baltus rendezésében, Kentaur díszlet- és jelmezterveivel, Túri Lajos Péter koreográfiájával.

A PS Produkció sikertörténete a 2007-ben bemutatott, Oscar-díjas Roman Polanski nevével fémjelzett Vámpírok bálja, valamint a 2010-ben színpadra állított, az ABBA együttes szerzőpárosának SAKK című musicalje után, 2017 novemberében a legendás WE WILL ROCK YOU musical bemutatásával folytatódott. 24 QUEEN világsláger egy látványos előadásban. A darab producere, Simon Edit biztosra ment, hiszen ha egy rockopera Queen slágerekre épül, a siker gyakorlatilag borítékolható. A PS Produkció tizenöt éven át kérte a musical bemutatásának jogát, amelyet végül nagyon szigorú szabályozás mellett kapott meg. A társulat olyan darabot alkotott mindenféle támogatás nélkül, a létükért küzdő független színházként, amely méltán vívta ki a Queen együttes zenészeinek tetszését is. Maga Brian May nyilatkozta: úgy érzi, egy teljesen új generáció kapcsolódik majd a musicalhez.

Az előadásban olyan jól ismert Queen slágerek hangzanak el, mint mint a Radio Ga-Ga, Somebody to love (Szeretni valakit), Play the game (Jöjj és játssz!), It's a kind of magic (Varázslat ez nem más), I want it all (Az egész kell), No one but you (Csak te, nincs más), Who wants to live forever (Ki élne így örökké?), Another one bites the dust (Hogy harap fűbe más), Under pressure, Bohemian rhapsody (Bohém rapszódia) és természetesen az előadás címadó dala a WE WILL ROCK YOU!

Az előadás mind a mai napig hatalmas sikerrel játszott szuperprodukció melyet, ha egy mondatban kellene összefoglalni: Legendás ikonikus dalok, elképesztően fantasztikus éneklések hatalmas hangokkal, kétértelmű beszólások, vicces helyzetek, fantasztikus, futurisztikus látványvilág, egyedülálló díszletek és jelmezek és persze a legenda tovább élése.

A darab 2002-ben született, Ben Elton angol komikus-író ekkor alkotta meg a szövegkönyvet, összefűzve a legendás Queen zenekar slágereit.

agymosott.jpg

Súlyos társadalomkritikát fogalmaz meg benne, képes mélyen elgondolkodtatni a közönséget jelenlegi életünk minőségéről. Megdöbbentő képet festve szól a jövő problémáiról, vízió csupán, de annak nagyon pontos és riasztó leképezése. A darab során végig hatalmas jelentőséggel bíró, olykor háttér információként szolgáló óriási led falon már kezdéskor olyan adatokkal szembesülünk, amelyek a rocktörténet mérföldköveinek számítanak, kezdve 1956-tal, amikor megjelenik Elvistől a Heartbreak Hotel, egészen 2046-ig, amikor az immár IPLANET nevet viselő (korábban a Föld) bolygón betiltanak minden hangszert, és létrehoznak egy szürke, gondolkodás nélküli, uniformizált világot.

A történet röviden:

A távoli jövőben, a 24. század elején, a IPLANET nevű bolygón játszódik, amelyet egykor Földnek hívtak. A világot átfogó globalizáció mindent behálóz. Az egész világot a GaGa konszern, a Globalsoft uralja, élén a kegyetlen Killer Queen-nel és segítőjével, a titkosrendőrség vezetőjével, Khashoggi parancsnokkal. Ez egy látszólag boldog, biztonságos GaGa világ, ahol a fiatalok ugyanazokat a filmeket nézik, ugyanolyan ruhákat hordanak, ugyanazokat a komputer generált-zenéket hallgatják, és ugyanazt gondolják. Rendes neveket már nem kapnak az emberek, csak tucat felhasználóneveket. Nincsenek valódi kapcsolataik, valódi igényeik és kiölték belőlük a valódi egyéniségüket. Minden egységes, bűn a szabad gondolkodás, és bűn az igazi zene, csak elektronikus zenét hallgathatnak. Ebben a világban a társas magány elvárt, az igazi egyéniség pedig eltiport.

2.jpg

Ez egy agymosott világ. Az igazi élőzene kihalt, a hangszereket betiltották. Fiatalok egy csoportja fellázad a műanyag világ ellen, ők kirívó egyéniségek, akik a gondolat szabadságát és az igazi hangszerekkel játszott élő rockzenét akarják visszahozni. A lázadóknak kemény harcot kell vívniuk a kegyetlen hatalommal, míg megtalálják a régi "bajnokok hangszerét", a felszabadító, szent elektromos gitárt... " Ez a pár fiatal próbál kitörni a rájuk erőltetett társadalmi skatulyából, de igazából azt sem tudják, mi az a rock ’n’ roll feeling, mégis szerves része a szótáruknak.

A musical szereplői napjaink népszerű nemzetközi sztárjainak reinkarnációi. A darabban szereplő lázadó fiatalok olyan külföldi rock és pop legendák neveit veszik fel, mint Britney Spears, Ozzy Osbourne, Lady Gaga, Tina Turner, Madonna, Cindy Lauper, Pink, Mick Jagger, és Buddy Holly." Már semmit nem tudnak a régi idők zenéjéről, hőseiről, mégis ezekről a régi sztárokról nevezik el magukat, bár fogalmuk sincs róla kedvencük fiú e vagy lány, így lesz a lázadó Britney Spears fiú és Ozzy Osbourne pedig lány. A lepusztult Hard Rock Caféban tanyáznak, ahol összegyűjtöttek minden régiséget, ami az igazi zenéhez kicsit is köthető, bár a használatukról fogalmuk sincs…

Valamiért 2002-ben úgy gondolták, hogy a rockzene a kihalás szélére kerül hamarosan. Mivel azonban ,,örök és elpusztíthatatlan", ezért alkottak neki egy musicalt, ami sok év után sem hagyja veszni. A szerzőpáros  Ben Elton és Brian May arra használta a Queen dalok adta lehetőséget, hogy egybeolvassza a darabban az igazi hangszereken játszott zene dicsőítését a globalizáció ellenes társadalomkritikával, mert:

A zene él és élni fog!

A rock and roll mindig is a lázadók, a szabad gondolkodók műfajának számított, ilyenekre pedig egy számítógép által vezérelt, uniformizált, steril mintatársadalomban nincs szükség. A túlzott elnyomás minden korban lázadást szült az elnyomó hatalom ellen lázadó hősökkel, a darabban ezek a bohémek, akik keresik-kutatják a rapszódiát. Az ellenállókkal azonban keményen leszámol a titkosrendőrség, akit elkapnak, annak átmossák az agyát és örökre elveszti szabad gondolatait és az egyéniségét. A legenda szerint létezik még a földön egy hangszer, valahol, ahol a „bajnokok játszottak” Ezt csak egy valaki találhatja meg, az „Álmodó”, aki elhozza majd a várva várt szabadságot és újraéleszti a rockzenét. Őt egy fényes csillag vezeti a rejtekhelyre…

Az „Álmodó” Galileo Figaro: Scheich Dávid

A történet főszereplője egy fiatal fiú, aki a darab elején frissen végzett a Ga-Ga Universitynél és akire nagy jövő vár, tanárnője (Kokas Piroska) szerint komputer zene készítőként a Globalsoft vállalatnál. Ő azonban kitörni vágyik ebből a világból, nem akar számítógépes hangzást generálni, igazi zenét szeretne szerezni. Erre ösztönzik az álmai és a fejében kavargó hangok, melyeket álmában hall és számára érthetetlen szövegek, de a közönség tudja, hogy ezek híres dalszöveg részletek. Őrültnek hiszi magát, tanárnője sem nézi jó szemmel vízióit, ezért értesíti a titkosrendőrséget, akik letartóztatják. Itt találkozik egy lánnyal, akit azért tartóztatnak le, mert nem akar cukros, rózsaszín tucat műnő lenni, máshogy öltözik, mint azok, igazi egyéniségként.

Az álmodó víziójának középpontjában egy ismeretlen dal foszlányait hallja, melynek hatására saját magát Galileó Figarónak nevezi el, a lányt pedig a dal nyomán, Scaramouche-nek. a Queen-szövegek nyújtotta lehetőséget az áthallásokra: a főszereplő lázadót a Bohemian Rhapsody után Galileónak hívják, a rendszer pedig pont úgy üldözi az ő meg nem értett tanait, ahogyan tette azt annak idején a híres Galileóval is. A kölykös alkatú Scheich Dávid tökéletesen építi fel a karaktert, érzékeny, visszafogott kezdésből nő fel azután a darab végére a kőkemény rocksztárig.

hard-rock-cafe_3.jpg

Scaramouche: Réthy Zsazsa

Igazi lázadó figurát személyesít meg. Kettejük játékának összhangja gyönyörűen szól megismerkedésükkor az igaz barátság, majd a későbbi vonzalom kialakulásakor az igaz szerelem dicséretéről. Könnyfakasztóan gyönyörű duettjükkel a két fiatal egymásrautaltságát meghatóan láttatják…  Who wants to live forever - Ki élne így örökké:

„Nincs út, nincs remény

Nincs hely, nincs időnk

Eltűntek mind az álmaink

Nincs múlt, és nincs jövőnk

 Ki élne így örökké?

Ki élhet így örökké?

Mondd

 Nincs cél, nincs esély

Hisz sorsunk rég eldöntötték…"

wwry_3.jpg

 Killer Queen: Sári Éva

Sári Éva szerepe szerint az elnyomó hatalom megtestesítője, a félig ember, félig pixel, de végtelenül gonosz, nárcisztikus, kegyetlen egoista Killer Queen. Fantasztikusan alakítja a mindenkin uralkodó, ellentmondást nem tűrő, felsőbbrendűsége teljes tudatában lévő „jégkirálynőt” Elképesztően jól énekelt és fantasztikus tartással formálta meg a kegyetlen zsarnokot.

rendorfonok_duett.jpg

Kashoggi, rendőrfőnök: Egyházi Géza

Egyházi Géza a főgonosz, a Killer Queen jobbkeze, igazi szadista rendőrfőnököt tár a nagyérdemű elé, aki „sötétben is napszemüvegben jár”.  Khashoggi alakja az elnyomó hatalom jelképeként óva int az ellenállástól minden lázadót, de a gonoszok bukása egy idő után elkerülhetetlen. Különösen magával ragadó alakítást nyújtott, a hangja jellegzetes orgánuma és színpadi jelenléte odavonzza a nézők tekintetét, bármit csinál a színpadon.

rendorfonok.jpg

Fantasztikus hangi adottságaikat maximálisan kiaknázzák a szerepük során mindketten. Killer Queen-ként Sári Éva és Khashoggi-ként Egyházi Géza párosának, zseniális duetteket köszönhetünk.

 Ozzy Osbourne: Veres Mónika Nika

Ozzy Osbourne szerepében Veres Mónika Nika olyan frenetikus hangokra képes, hogy azt talán még az űrben is hallják… Amikor a Buddyt alakító Végh Péter a nagy elődök emlékének tiszteletére „oktatja” a lepusztult Hard Rock Caféban tanyázó lázadó ifjúságot…

„A király meghalt… Nagyon sok hős és király halt utána. A dalok elvesztek, de a nevük tovább él és mi emlékezünk azokról, akik fiatalon haltak:  Jimi Hendrix,  Amy Winehouse, John Lennon, Janis Joplin, Michael Jackson, Jim Morrison, Kurt Cobain, és Freddie Mercury….

nika.jpg

Ozzy pedig emlékezik Freddie-re és csodálatos hangon elkezd arról énekeni, hogy a fiatalon elhunyt rocksztárok sosem tűnnek el. A Csak te és senki más – No one, but you című dal a darab egyik csúcspontja olyan átéléssel, mely könnyeket csak a néző szemébe…

„mondd, mért van, hogy ifjak, a jók halnak, túl gyorsan égtek, és ez volt az ár, most nélkülük megy tovább… hogy távoznod kellett előre megírták tán…

nem halt meg senki, nem halt meg semmi! … hogy nem vagy úgy fáj…”

A dal vége igazi segélykiáltás, végtelenül megható előadásában.

nika_bucsu.jpg

Britney Spears: Baksa András

Méltó társa Ozzynak, valamint kiapadhatatlan humorforrás Britney Spears elképzelt bőrébe bújva. Baksa András Veres Mónikával közös duettjük, a Mindent és most - I Want it All határtalan energikusságával az előadás egyik legütősebb dala.

baksa.jpg

Buddy Holly: Végh Péter

Kiemelkedő játékával személyesíti meg a bohémek vezéregyéniségét, Buddy Hollyt. Végh Péter számtalan szerepben bizonyította már (többek között nemrég a Lévy Story sheriffjeként nagy sikerrel) mennyire nagyszerű karakterszínész. Buddyként a darabban ő képviseli a jó öreg, vérbeli rockert, az igazi, kissé „füstöshangú”, kissé „izzadtságszagú” rock valódi képviselője az elmaradhatatlan ősrelikviájával, az aszfaltba ragadt Harley Davidson motorjával.

 Szerepe szerint ő az öreg tanítómester, egy igazi beavató, aki felnyitja a szemét a fiatal Galileonak, hogy mi is az ő küldetése valójában. Nem csak a neve ad okot állandó derültségre, hanem mert ő kapta a legviccesebb, legtrágárabb szövegeket is, és a lehetőséget, hogy bemutasson olyan ősrelikviákat, mint a szent tekercsnek számító videókazetta vagy a televízió. Szabadszájú, öntörvényű őskövület, de ennek ellenére elpusztíthatatlan, annyira, hogy még a rendőrfőnök agymosása sem képes igazi kárt tenni benne. Végh Péter valósággal lubickol a szerepben.

bohemek.jpg

A darab legfontosabb mondanivalójára is ő mutat rá, amikor a fiataloknak elmagyarázza, hogy az a négy jóképű lány a videóban az valójában fiú…

„Egy szabadságharcos csapat, úgy hívták őket a Queen, és Mercury volt az egyik tagja, a fénylő csillag… A szent videókazettát is talán afféle intő jelnek hagyhatták hátra, talán cybertérről beszélnek. Egy olyan világról jövendölnek, ahol a gyerekek a fantázia rabjaivá váltak, iPhone-t nyomkodnak Xbox-szal játszanak és komputerrel generált, mesterségesen hangolt popzenét hallgatnak… A Queen megpróbálta kinyitni a gyerekek szemét, hogy ne ezt a műanyag gyilkos popzenét hallgassák, ne a számítógépet püföljék, hanem játszanak rockot!”

A videokazetta üzenni próbál valamit, a fénylő csillag mutatja az utat… Mercury szobra… Egy helyet, ahová az emberek régen azért mentek, hogy együtt legyenek… a Wembley Stadion… és a mindenre elszánt maroknyi lázadó elindul… a We Will Rock You és a We Are The Champions már egyértelműen a lázadók győzelméről szól… Galileo végül megtalálja az utolsó igazi hangszert és feléleszti vele a régóta szunnyadó, de csupán tetszhalott rock zenét. Záró akkordként pedig felcsendül a Bohemian Rhapsody is.

gitar_jo.JPG

A We Will Rock You musical előadásain a Pesti Magyar Színház pedig estéről estére beleremeg ennek a maroknyi csapatnak a lázadásába, az igazi rockba. A régi nagy slágereket furcsa így magyar szöveggel hallani. A dalokat meg kell szokni… Tényleg furcsa az ikonikus I Want To Break Free-t magyarul hallani, de rá lehetett kapni az ízére, és fantasztikusan, falakat rengetően szólaltak meg ezek a magyar dalok. Miklós Tibor dalszövegei és Várkonyi Zoltán magyar fordítása hűen követik Freddie Mercury és a Queen, valamint Ben Elton különleges világát és a darab humorát.

A dalszövegek aktualizálásának legjobb példáját mutatja mindjárt a darab elején felhangzó Radio Ga Ga magyar szövege, amely egy kicsit aktualizálva a rádió bla-blája mellé bekerült az interneté, az instagramé meg a marketingé is, a rendszer programadó dala lett…

gaga_jo.jpg

„Itt száz, és száz új társra lelsz,

És rád is vár a „cyber-szex”

Csak klikkelj ránk, te rég várt vendég

A háló nélkül, mit éreznénk?

De itt van ő, és kontrollál

Az életünk egy program már!

Globalshow

 Bárhogy hívd is: rádió-GAGA,

Videó-GUGU, Internet-ZAZA

Bárhogy szólítsd: hálózat-GAGA,

Marketing-BLABLA

Kell az újdonság!

Microsoft, szívünk mind rád várt!"

Az igényesség a legjóbb szó, ami nagyban jellemzi a We Will Rock You budapesti előadását, nemcsak a díszletek, a fantasztikus jelmezek és a gördülékeny, jó ritmusú rendezés, a látványos tömegjelenetek, az egyszerű, de hatásos táncbetétek miatt, de a gyakorlatilag stúdióminőséget nyújtó zenekar miatt is.

Az előadás látványvilága, ez a futurisztikus világ, Erkel László Kentaur jelmezei és díszletei különleges vizuális élményt nyújtanak. Elképesztően különleges sci-fi-re emlékeztető díszletet álmodott színpadra, melyben a két világ, a műanyag számítógép vezérelt világ és a lázadók világa között hatalmas a kontraszt a díszleteknél ugyanúgy, mint a jelmezeinél. A Globalsoft vállalat szürke, egysíkú, steril, számítógép vezérelt világa, melyet fantasztikusan jelenít meg a hatalmas ledfalak segítségével, szöges ellentétben áll a lázadók színes világával. A lepusztult Hard Rock Café díszlete az üres olajoskanna, a lyukas autógumi hegyek és a lázadók steampunk szerelései mind egyszerre emlékeztette a nézőt a Mad Max című film jeleneteire. Az egész produkció nagyon igényesen lett kidolgozva, minden apró részletre nagyon odafigyeltek, mely a látványvilágon nagyon érezhető volt. Kentaur díszletei és jelmezei mellett Madarász János világítástervei zseniálisra sikerültek, melyek minden érzést, minden hatást, minden utalást fantasztikusan kiemeltek.

robot_vilag.jpg

Ezt az izgalmas futurisztikus látványvilágot, csak tovább fokozta Túri Lajos Péter fantasztikus koreográfiái, és a rendező Cornelius Baltus, egyedi ötletei is. Az eredeti bemutató újra rendezésével, kicsit modernizálta a darabot, hiszen az eredeti premier óta még fontosabb, és aktuálisabb lett az előadás üzenete.

Mai felgyorsult világunkban, ahol sokszor belefeledkezünk az internet világába, megfeledkezve a körülöttünk élőkről, kihalóban az emberszeretet, az egymásért való felelősség, az olyan fogalmak értéke, mint igaz barátság, szerelem, emberség, régi értékeink megőrzése kezd elhalványodni. Saját kis világunkba bezárkózva sokszor társas magányban élünk, a darab igazi üzenete mára még fontosabb jelentőséggel bír…

 Freddy Mercury így nyilatkozott régen erről:

„A magány messze nem csak azt jelentheti, hogy valaki bezárkózik egyedül egy szobába. Tömegben is érezheti magát az ember magányosnak, és az a legfájdalmasabb érzés.”

Nem drámát látunk a színpadon, a We Will Rock You egy formabontó, nem mindennapi musical, így egyértelmű, hogy a végén a jó győzedelmeskedik, a fénylő csillag mutatja az utat, a szent fejsze, az elektromos gitár előkerül, a zene és vele a világ megmenekül, a figyelmeztetés azonban velünk marad:

Vigyázzunk önmagunkra, vigyázzunk a gyermekeink fantáziájára, ne adjuk oda a lelkünket és a nevünket egy felhasználónévért, és mindenekelőtt: vigyázzunk a hangszerekre, mert amíg ember alkotja a zenét, addig el nem veszhetünk!

bohem.jpg

A We Will Rock You egy nagyon érdekes és izgalmas szuperprodukció, ami tényleg maradandó emlék mindenki számára, akinek alkalma volt megnézni az előadást, a Queen rajongóknak pedig igazi ajándék lehet. Mintha egy koncerten lennénk, sőt, néhol be is vonódunk kicsit és kiélhetjük tapsolási vágyunkat. Frenetikus előadás, reméljük még sokáig kápráztatják el a közönséget ezzel a darabbal, hogy aki még nem látta is élvezhesse egyszer, hiszen a Bohém rapszódia gyakorlatilag egy óda a zenekartól mindarról, amit a rajongók millióinak jelent, amikor felcsendül. A darab elgondolkodtat minket, hogy hol vannak korunk ikonjai, akik ennyire mély benyomást tudnak ránk tenni zsigeri tehetségükkel, mint Freddie Mercury? Talán már sehol, hiszen a feldolgozások, a rebootok, a remakek és az újrázások korát éljük, ahol bánatunkat csak egy eredeti Queen nóta tudja feledtetni. Mondjuk a Bohemian Rhapsody.   

mercury.jpg

Epilógus…

We will rock you jelentése:

A “We will rock you” egészen pontosan azt jelenti, hogy mi el fogunk téged ringatni.

A We Will Rock You az első dal a brit Queen rockegyüttes 1977-es News of the World albumáról. A szerzője Brian May gitáros volt. Az inspirációt koncerten velük együtt éneklő rajongók adták, ennek hatására akart kifejezetten olyan dalt írni, amelyet a közönség is könnyedén el tud énekelni velük. 

Írta: Kókainé Ibolya

Fotók: We Will Rock You Hungary képgaléria

Szereposztás 2023. augusztus 27. délutáni előadás:

Galileo Figaro: Scheich Dávid
Scaramouche: Réthy Zsazsa
Killer Queen: Sári Éva
Kashoggi: Egyházi Géza
Britney: Baksa András
Ozzy: Veres Mónika Nika
Buddy: Végh Péter
Tanárnő: Kokas Piroska 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x